موقعیت ابوموسی در خلیج فارس دارای اهمیت استراتژیک است
ایالات متحده به شدت از ابتکارعمل امارات متحده عربی برای مذاکره مستقیم با ایران بر سر جزایر سه گانه یا ارجاع این مناقشه به محاکم یا مجامع بین المللی حمایت کرده است.
در پی دیدار باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا با محمد بن زائد آل نهیان، ولیعهد امارات متحده عربی در واشنگتن، دو کشور چهارشنبه با صدور بیانیه مشترکی خواهان پیدا شدن راه حلی مسالمت آمیز برای مناقشه بر سر مالکیت جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک شدند.
وزارت امور خارجه آمریکا پیش از این از موضع امارات متحده عربی برای مذاکره با ایران بر سر جزایر حمایت کرده بود.
برنامه اتمی ایران از دیگر موضوع های مورد بحث میان آقای اوباما و محمد بن زائد آل نهیان بود و دو کشور بر ضرورت احترام گذاشتن ایران به تعهدات بین المللی این کشور تاکید کردند.
امارات متحده عربی مدعی حاکمیت بر جزایر سه گانه است ولی ایران آن را بخش جدایی ناپذیر خاک خود می داند.
امارات متحده عربی در سال ۱۹۷۱ تشکیل شد، در حالی که ایران از دیرباز این جزایر را در حاکمیت خود دانسته است.
پس از خروج نیروهای نظامی بریتانیا از بخش های مهمی از خلیج فارس در اوائل دهه ۷۰ میلادی، بر اساس توافق صورت گرفته با ایران، این جزایز در حاکمیت این کشور قرار گرفتند.
امارات متحده عربی توافق میان ایران و بریتانیا در سال ۱۹۷۱ که به استقلال بحرین نیز منجر شد را قبول ندارد.
این اختلاف سال هاست بر روابط دو کشور سایه انداخته و دیگر کشورهای عربی خلیج فارس هم از امارات عربی متحده در این مناقشه حمایت کرده اند.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران آوریل امسال به جزیره ابوموسی سفر کرد که با واکنش شدید امارات و شورای همکاری خلیج فارس مواجه شد.